Gredi, zobniki, pogoni (kovinski in polimerni) in preizkuševališča

V podjetju smo v zadnjih petih letih pospešeno vlagali v nove tehnologije na področju:

  • struženja,
  • rezkanja,
  • rebričenja,
  • brušenja,
  • brizganja plastike,
  • laboratorijske opreme in
  • merilne opreme.

Podjetje namreč že ima izkušnje na področju zahtevnih izdelav in obdelav kovinskih in polimernih izdelkov. Raziskovalna skupina zato temelji tudi na dolgoletnih izkušnjah, ki jih je podjetje osvojilo na področju materialov in tehnologij.

Pogonski sklopi

V razvojno-raziskovalni skupini zato raziskujemo in razvijamo nove pogonske sklope z uporabo novih »patentiranih« geometrij, s pomočjo katerih povečamo prenose obremenitev z zmanjšanim volumnom in maso končnega gonila. Seveda pogonske sklope na koncu tudi testiramo glede na standarde ali naročnikove zahteve. Izdelanih imamo že nekaj prototipov. Ukvarjamo se tudi z optimizacijo obstoječih pogonskih sklopov (ker so glede na naše analize preveliki), saj se da na tem področju z izbiro boljših konstrukcijskih rešitev in materialnih kombinacij privarčevati mnogo materiala pri prenosih enakih obremenitev.

Preizkuševališče za zobniške dvojice

Preizkuševališče za testiranje zobniških dvojic smo razvili in skonstruirali v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo v Ljubljani. Preizkuševališče omogoča različna obremenitvena stanja za testiranje zobniških dvojic različnih dimenzij. Na preizkuševališču se v realnem času meri temperature, kar je še posebno pomembno pri testiranjih ubiranja polimernih zobnikov. S pomočjo več preizkuševališč in preizkusov si želimo razširiti lastno bazo materialnih podatkov. Razvit imamo tudi algoritem za avtomatsko napovedovanje izbire prave kombinacije materiala in optimalne geometrije zobnih bokov ter celotnih zobniških sklopov.

  • Preskuševališče

  • Termo kamera – meritev

Merilna naprava (zobniki, gredi, polži …)

Imamo tudi veliko konkurenčno prednost, saj lahko vse kompleksne izdelke tudi izmerimo. Predvsem je to pomembno tudi pri zobniških prenosih. Merilno napravo Wenzel Gear Tec imamo edini v Sloveniji. Naprava nam omogoča na mikrometer točne meritve, ki jih s pridom uporabljamo za napovedovanje optimalnih geometrij zobnikov, polžev itd., katere sami sprogramiramo ter izdelamo njihove vizualizacije in simulacije.